Hvordan psykomotorisk fysioterapi kan hjelpe deg med sammensatte helseplager
"Følelsene våre lever igjennom kroppen; vi holder pusten av redsel, biter tennene sammen av stress, svelger klumpen i halsen mens vi kjenner at hjertet dunker på utsiden av brystet av angst"
Ikke så rart da, at livets uunggåelige utfordringer kan gi deg stive muskler og smerter i ledd, kanskje?
Jeg har fotografert blomstene i Åre, Björnen
Hvordan du har det med deg selv påvirker både pust og spenningstilstand i muskulaturen og kroppen din. Livsbelastninger, traumer fra oppvekst, krenkelser og påkjenninger påvirker nervesystemet og kroppen og kan gi diffuse kroppslige plager. Målet i den psykomotoriske behandlingen er å øke bevissthet rundt disse mekanismene, forbedre kroppslig og psykisk regulering, forbedre kroppslig fleksibilitet og stabilitet gjennom påvirkning av spenningsforhold, pust og omstilling av fastlåste vaner. Puh, det var en lang og vanskelig setning. Men sånn er det også med oss mennesker; vi er komplekst sammensatt. Dermed må vi også se oss selv fra et bredt, forståelsesfult, ydmykt og sammensatt perspektiv.
Oppfølging av psykomotorisk fysioterapeut kan gi deg økt kunnskap om hvordan kropp og sinn henger sammen og reduksjon av smerter i muskler og ledd. En fysioterapeut med spesialkompetanse i den psykomotoriske tilnærmingen vil være biopsykososialt teoretisk forankret. Det betyr at fysioterapeuten tar utgangspunkt i både de bilogiske, de psykologiske og de sosiale faktorene som spiller sammen. Både som årsakssammenheng men også som virkemidler og mål med behandlingen. Psykomotorisk fysioterapi er også filosofisk forankret i en kroppsfenomenologisk filosofi. Nok et vanskelig ord, jeg vet det. Men det handler i bunn og grunn om at vi mennesker lever i verden som kropper, ikke hjerne. "Vi både er og har en kropp, og vi er væren i verden". Dette sa Merleau-Ponty, en svært betydningsfull filosof og tenker som uttrykte kroppens betydning for vår bevissthet i verden. Han så spesielt på forholdene mellom psykologi, betingelsene for objektivitet, språklige og kunstneriske uttrykk og forholdet mellom individ og samfunn.
Merleau-Pontys tenkning er et viktig steppe for den psykomotoriske tilnærmingen. På et litt enklere språk kan man si at psykomotorisk behandling er hensiktsmessig for deg med økte spenninger og/eller smerter i muskel- og skjelettsystemet og for deg med fastlåste spenningsmønstre knyttet til traumer, angst, depresjon og andre psykologiske sårbarheter. Tilnærmingen har til hensikt å gi økt fortrolighet, kunnskap og kontakt med hvordan følelseslivet ditt og kroppen din henger sammen. Jeg synes det er fascinerende å tenke på hvor sammensatte vi mennesker er. Og det er det som gjør fagfeltet mitt så utrolig spennende - og vanskelig.
I psykomotorisk fysioterapi ser vi spesielt på forholdene mellom muskelspenninger, pusten, kroppsholdning og det autonome nervesystemet. Vi ser på hvordan følelseslivet ditt - på levd liv-perspektivet - og hvordan disse kroppslige uttrykksmåtene påvirkes i et gjensidig samspill. Så hvis du tenker at smertene dine har sammensatte årsaker og følger, kan det tenkes at du vil ha nytte av å snakke med noen som kan se plagene dine fra et biopsykososialt perspektiv.
Psykomotorisk fysioterapi passer for deg som:
- har sammensatte helseutfordringer
- har stressrelaterte plager med dårlig pustemønster, holdt og stram muskulatur eller dårlig kroppsholdning
- sliter med utmattelse
- har langvarig smerter i muskler og ledd og/ eller er plaget med anspenthet/ spenninger
- har plager relatert til pust
- føler at du har mistet kontakt og signaler fra kroppen
- har uro, angst, depresjon, spiseforstyrrelser, traumer eller ulike utmattelsestilstander
- ønsker å forebygge kroppslige plager, opprettholde bevegelighet eller trene på meditasjon/ ro
Hvis du skal finne en fysioterapeut i Trondheim med spesialkompetanse i den psykomotoriske tilnærmingen må du gå til førstelinjetjenesten. Her finner du psykomotorikere både med og uten offentlig avtale. Jeg håper du finner noen som hjelper deg, støtter deg og hjelper deg.
Hilsen Hanne Sofie <3